Home  »  Foliekas (3)

Foliekas

Foliekassen zijn ideaal voor uw tuin of balkon. Ze zijn niet duur, licht, gemakkelijk op te bouwen, makkelijk verplaatsbaar en hebben veel inhoud per oppervlakte.

Wat is een Foliekas?

Een foliekas is een kas waarbij het frame is vervangen door een buizenconstructie en het glas is vervangen door een kunststof hoes. Daarmee is het de tent onder de kassen. De kas is gemakkelijk op te bouwen en weer op te slaan, terwijl je wel alle voordelen van een kas hebt.

In principe zijn alle kassen die worden beschreven op onze "verschillen tussen (tunnel)kassen" pagina uit te voeren als een foliekas, maar in de praktijk zijn foliekassen toch vooral kleine kassen. Dat is met name omdat folie die op een rechthoekig frame wordt gespannen de neiging heeft om te gaan klapperen onder invloed van wind. Naast het feit dat dit nogal wat geluid kan produceren zorgt dit klapperen ook voor een extra belasting van het materiaal met versnelde slijtage van de foliekas tot gevolg. Een foliekas zal ook goed verankerd moeten worden om te voorkomen dat hij wegwaait, een winderig open veld is niet de beste plek voor een foliekas. Hoe groter de foliekas, des te groter dit effect. Een tunnelkas is een speciale foliekas die door zijn vorm minder last heeft van dit effect en ook andere eigenschappen en voordelen heeft waardoor grotere kassen mogelijk zijn. Voor informatie over tunnelkassen kunt u terecht op de categoriepagina van de tunnelkas.

Waarom een foliekas?

Foliekassen zijn ideaal als kleine kas in de buurt van bebouwing, waar ze uit de wind en in de zon kunnen staan. Omdat foliekassen ook vrij hoog verkrijgbaar zijn kunnen ze prima gebruikt worden voor planten die de graag omhoog groeien, denk bijvoorbeeld aan tomatenplanten. Door de hoogte van de kas kun je eventueel ook meerdere etages in je foliekas aanbrengen. De foliekas gebruikt weinig oppervlakte in verhouding tot de hoogte en de inhoud, dat maakt hem ook geschikt voor gebruik in en rond kleine woningen en appartementen, zoals op een balkon.

Omdat een foliekas gebruik maakt van recht buismateriaal en folie is de kas erg klein op te vouwen, zodat hij ook ongebruikt efficiënt met ruimte omgaat.

Hoe kies ik een foliekas?

Op onze pagina over de "verschillen tussen (tunnel)kassen", de "Bouw Zelf Een Tunnelkas" pagina en de categorie pagina van de tunnelkas staat al veel informatie over de eigenschappen van de diverse kassen, de materialen die gebruikt worden en de verschillende zaken waar je aan moet denken bij het neerzetten van een kas. Dat helpt al bij het kiezen van de juiste kas. Als je besluit tot het plaatsen van een foliekas heb je meestal gekozen voor een kleine, handzame kas. Dat beperkt je keuze al aanzienlijk en maakt het kiezen eenvoudiger.

Voor de keuze van een foliekas zijn met name de volgende vragen van belang:

  • Wat is het grondoppervlak waar de kas op komt te staan?
  • Hoe hoog wil ik de kas hebben?
  • Waar kan ik de foliekas op mijn locatie aan vastmaken om te voorkomen dat hij wegwaait?
  • Is de kas gemakkelijk in het gebruik voor mijn toepassing? Kan ik er goed in werken, passen mijn gewassen erin, vind ik de openingen en ventilatie goed te gebruiken?

Voor alle situaties geldt: Meten is weten. Omdat foliekassen doorgaans op kleinere oppervlaktes gebruikt worden moet alles wel passen. Bij een foto van een kas in een leeg weiland kun je je verkijken op het werkelijke formaat. Zoek de technische details op en teken die uit op de locatie waar je de kas gaat plaatsen. Je kunt ook het vloeroppervlak overnemen op een groot vel papier, dan kun je verschillende plekken uitproberen. Kijk of de kas past, of je er nog rondom en in kunt werken en vergeet niet om eventueel benodigde scheerlijnen of bevestigingsmaterialen mee te nemen in de materiaallijst van je ontwerp.

"Doe-Het-Zelf" of "Off The Shelf"?

Om zoveel mogelijk profijt te hebben van een foliekas is een sterke maar lichte buisstructuur nodig en een goed passende folie hoes. Een goed ontwerp en een solide montage zijn nodig om te voorkomen dat de relatief hoge foliekas scheef staat of wiebelt. Kant en klare foliekassen bieden dan het meeste gemak.

Toch is het zeker mogelijk om zelf een foliekas te maken als je weet hoe je een smalle, hoge constructie maakt die stabiel staat. Je zou kunnen denken aan het vastmaken van folie op een stellingkast voor een heel eenvoudige en snelle oplossing. Je kunt een houten frame op maat maken waar je folie overheen doet. En je kunt van steigerpijp of stevige pvc pijpen een frame maken waar je een folie hoes voor maakt. Als je het maken van de hoes te lastig vind zou je zelfs op zoek kunnen gaan naar een standaard hoes en daar zelf het frame voor kunnen maken, al is het dan waarschijnlijk net zo voordelig als je ook het frame er meteen bij koopt.